Vad kostar det att jaga?

Last modified date

Många fritidssysselsättningar är dyra, det kan man inte komma ifrån. Även jakt kan kosta en hel del även om man såklart också kan anpassa sig efter hur den aktuella ekonomiska situationen ser ut.

Inköp av utrustning

Jaktutrustning kan kosta en hel del pengar. Bara ett jaktställ med byxor och jacka går med lätthet på närmare 5000 kronor. Till det ska man sedan ha en ryggsäck, kanske termos och så såklart vapen. Minst 10000-15000 kronor bör man räkna med att lägga ner på sin utrustning. Sedan kan man såklart komma billigare undan om man väljer budgetmärken eller om man köper mycket utrustning på second hand.

Lösa statligt jaktkort

För att man ska få jaga i de svenska skogarna ska man ha löst ett statligt jaktkort. Det gäller även om man inte jagar på egen hand, utan man bara är med i ett jaktlag. Så länge man deltar och syftet är att fälla vilt ska man ha jaktkortet. Men under 2021 är det så att jaktkortet blir dyrare och det har bland annat att göra med ökande kostnader för viltvård.

Köp av kött

En annan sak som kostar pengar är köp av kött. Det är nämligen som så att kött i regel inte ingår i avgiften man betalar för jaktmark. Hur mycket köttet kostar kan variera stort. Man får dock räkna med att betala omkring 15 kronor kilot för vildsvinskött, och älgkött kan kosta närmare 40 kronor kilot. Jämfört med att köpa kött i butiken är det dock billigt men trots allt är det en kostnad man måste se till. Om man har skjutit ett djur har man i regel första tjing på att köpa köttet, men man måste inte om man inte vill. Har man en egen jaktmark måste man inte betala för köttet, förutom när det gäller älgkött. Då måste man trots allt betala en fällavgift.

Skjutbanekostnader

Varje år måste man också besöka skjutbanan för att se till att skjutkunskaperna ligger bra. Det är dessutom klokt att se till så vapnen fungerar som de ska. Det är dock inte gratis att besöka en skjutbana. Ofta måste man vara medlem och det kostar i regel ett par hundra kronor per år. För älg-banor och liknande får man betala per serie och för ammunition.

kalle