Vilken utrustning behövs?

Last modified date

När man ska börja jaga kan det ibland kännas lite överväldigande med alla saker man ska ha. Men en sak som är viktig att tänka på är att man faktiskt inte behöver köpa allt på en gång. Man kan köpa lite då och då. Det viktiga är att ha en bra grundutrustning att utgå ifrån.

Jaktkläder

När det gäller jaktkläder ska de smälta in i skogens färger. Man behöver inte välja de dyraste plaggen, men man ska trivas i dem och känna att de passar klimatet. Till en början, om man inte vet ifall man vill fortsätta med jakt går det också bra att jaga i vanliga kläder men de får gärna vara i naturnära färger.

Vapen

Många gånger kan man som ovan jägare låna vapen. Just vapen är dyra att köpa och om man inte provat att skjuta innan vet man inte vad man vill ha. När man hittat en passande vapentyp kan det löna sig att leta online eller på second hand marknaden för vapen. Det är i regel billigare än att köpa splitternya vapen i en vapenbutik. Fördelen med att besöka en fysisk vapenbutik är att man får chans att hålla i vapnen innan köp och i regel kan man även få hjälp med att se om vapnet är av passande storlek för skytten. Särskilt som nybörjare inom jakt kan det vara skönt att få det extra stödet.

Ryggsäck

En bra jaktryggsäck med stol bör man snabbt skaffa sig. Den ger bra förvaring och dessutom får man en bekväm sittplats ute i skogen. I ryggsäcken kan man sedan ha alla nödvändiga tillbehör för jakten som extra ammunition, första hjälpen, hundkoppel och liknande. Många har också med sig kaffe och smörgås. Det smakar gott ute på pass. Varför inte också ta med sig en korv att grilla? Det värmer gott efter en lång dag i skogen.

Slaktknivar

Slaktknivar är en sak många glömmer bort. Men när man sedan står där med ett vilt är det guld värt att ha dem. Man klarar sig bra med vanliga köksknivar till ett mindre vilt, men knivarna måste vara väl slipade. När man satsar lite mer på jakten kan det dock vara klokt att satsa på riktiga slaktknivar. De underlättar jobbet en hel del.

Jakttorn

Jakttorn är inte direkt något man flyttar runt hur som helst, och om man inte har någon egen jaktmark kanske man inte vill satsa så mycket på dem. Men på en större jaktmark är tornen verkligen bra. Främst vid vildsvinsjakt används tornen för att grisarna inte ska få korn på jägarens doft, men tornen fungerar även vid älgjakt. När det gäller jakttorn är det viktigt att de är stabila och en fördel är om de är lätta att klättra upp i.

kalle