Jaktmark och vad man ska jaga

Last modified date

När man ska jaga måste man ha en mark att jaga på. Men det är inte bara att gå ut i skogen och skjuta. Många har sin mark utlånad eller uthyrd till jaktlag. Då får man ansöka om en plats i jaktlaget och betala en avgift. Man kan med lite tur också köpa eller själv hyra en jaktmark.

Hitta en jaktmark

Att hitta en jaktmark är inte helt lätt. Det kan löna sig att titta på annonser, men man kan också själv lägga ut annonser i sociala medier eller jakttidningar. Det kan också vara klokt att fråga runt bland skogsägare eller andra jägare. Kanske känner de till någon ledig mark?

Vad kostar jaktmarken?

En jaktmark kan variera stort i pris. När det gäller avgifter i jaktlag kan det kosta omkring 10 000 kronor per år att vara med. Hyr man en jaktmark kan kostnaden ligga på ett par tusen i månaden. Att köpa en jaktmark är betydligt dyrare, men då betalar man å andra sidan bara en gång, och marken är helt ens egen.

Vilket vilt ska jagas?

Precis vad man får jaga kan variera. På många ställen får man till exempel inte jaga dov- eller kronhjort. Har man en mindre mark kanske det inte är tillåtet att jaga älg. Är man medlem i ett jaktlag bör man alltid kontrollera med jaktledaren kring vilka djur som får jagas.

Ta sig fram på marken

En annan sak som kan kosta en hel del pengar är en bil. En sådan behöver man för att ta sig fram på jaktmarkerna. Det är inte så populärt om man alltid ska samåka med andra. En bil är dock dyr och kan kosta tiotals tusen kronor om man köper en begagnad sådan.

kalle