Underhåll och skötsel av jaktstuga

Last modified date

En klassisk jaktstuga är i regel ett spartanskt bygge och enkelt inredd. Det är framför allt under årets älgjakt medlemmarna vistas i stugan. Därför står jaktstugan tom under större delen av året, men det är viktigt att hålla den i skick för att undvika problem.

Här får du några konkreta tips för att garantera en bekväm och trivsam vistelse under jaktsäsongen.

Anläggningsmaskiner och redskap

Älgjakten är en helig säsong för svenska jägare och därför är det viktigt att allt fungerar smidigt från den första jaktdagen. Du vill knappast slösa tid på att fixa avloppet, klippa bort buskage eller anlägga ny parkeringsplats. Det bästa tipset är alltså att sköta om jaktstugan året om och inte bara invänta jaktsäsongen. Se därför till att införskaffa rätt anläggningsmaskiner och verktyg för att underhålla stugan från januari till december.

Exempel på praktiska anläggningsmaskiner att investera i till jaktstugan:

  • Traktorgrävare
  • Åkgräsklippare
  • Hjullastare

Det är kostsamt att investera i anläggningsmaskiner, men det är gynnsamt i det långa loppet. Med en traktorgrävare tillhands går det enkelt att utföra alla typer av grävjobb på jaktstugans tomt. Åkgräsklipparen tar effektivt bort högt gräs och hjullastaren är praktisk för att hantera grus och sand.

Planering och arbetsdelning

För att få rutin på skötseln av jaktstugan behövs en fast planering inför utsatta jaktveckor, planera gärna för exempelvis ett år. Alla medlemmar i jaktlaget bör vara delaktiga och tipset är att delegera sysslorna. Den som har vana av att arbeta med anläggningsmaskiner sköter grus, snö och klippning medan någon annan reparerar och målar fasaden. Dessutom behöver någon ur laget förbereda frysboxar för att förvara viltkött.

Skötsel och underhåll av jaktstugan innefattar även ekonomisk kontroll över utgifter. Jaktlaget kanske har lån efter köp av anläggningsmaskiner, eller diverse avgifter såsom vägförening och sopor. Här är det smidigaste tipset att utse en kassör eller ekonomiskt ansvarig som ser till att den biten fungerar på löpande basis.

kalle