Bästa viltrecepten

Last modified date

Efter en lyckad jakt kommer du att behöva ta hand om din fällda älg eller rådjur. Det innebär en hel del jobb, tid och kunskap. Om du till exempel fällt en råbock måste du passa den, vilket innebär att djurets inälvor måste tas ut så snabbt som möjligt. Passningen måste göras för att förhindra att tarmbakterier samt smak från tarm- eller maginnehållet kommer ut i köttet. Passning utförs även för att kyla ner djurets muskler, vilket kommer att förhindra att det angrips av bakterier eller surnar. När du kyler ner viltkött är det viktigt att komma ihåg att du inte bör kyla ner köttet under 10 grader förrän tidigast 10 timmar efter passningen. Anledningen till detta är att om du kyler köttet för snabbt kommer det att bli både trist och segt. Det krävs som sagt en del kunskap för att ta hand om viltkött på rätt sätt.

Populärt med egentillverkad korv

Det finns gott om härliga viltrecept online eftersom både jägare och kockar gärna delar med sig. Många kanske blir förvånade över att de mest populära recepten är hur du stoppar egen korv. Det är lika enkelt att stoppa korv som att förbereda köttbullar men det är viktigt att du smaksätter korvsmeten med de kryddor och smaker som du gillar bäst. Korvsmeten bör göras ganska lös och det går bra att tillsätta vin eller vatten vid behov. Du kan köpa korvskinn i handeln som antingen är från får eller svin men det finns även konstgjorda skinn. Din färdiga korv kan tillagas direkt i stekpannan eller grillen men det går även bra att röka korven.

Älggryta med egenodlade grönsaker

En av de mest populära viltrecepten är älggryta som exempelvis ”krämig älggryta med enbär och kantareller”. En äkta nordisk viltgryta med morötter, lök, vitlök, plockade enbär och härliga kantareller. Vad som gör maträtter som denna älggryta ännu smakrikare och njutbar är när du använder egenodlade grönsaker. Hos Florea online kan du hitta ett brett sortiment av frön till bra pris. Du kan välja bland flera olika sorters morötter och tomater, gullök, chili, aubergine, broccoli, sallad och chili. Det finns även många olika väldoftande och lättodlade kryddväxter såsom kryddtimjan, kryddsalvia, rosmarin, persilja samt flera sorters basilika. Givetvis kan du även hitta frön för vackra blommor som exempelvis zinnia, sommarrudbeckia, rosenskära och luktärt. Du kan gärna passa på att få inspiration samt goda råd och tips från Floreas odlingsskola. Som kund hos Florea får du även snabb leverans samt en nöjd kund-garanti.

Torka ditt älgkött

En urgammal metod för att bevara kött är att torka det. Denna konserveringsform av kött används fortfarande över hela världen. I exempelvis Lappland torkas renkött fortfarande, mestadels på grund av den goda smaken. Fördelen med torkat kött är att det inte väger mycket, är hållbart samt väldigt näringsrikt. De viktiga näringsämnena koncentreras när vattnet försvinner och ger dessutom ett bra tillskott av proteiner. Torkat kött är utmärkt att ha med sig under jakten och kommer att ge en fin mättnadskänsla när du blir hungrig ute i mark och skog.

kalle