Jakt och alkohol

Last modified date

När det gäller jakt kan det ibland bli tal om alkohol. Man träffar jaktkamrater man inte mött på länge, man firar lyckat jakt och så vidare. Någon kanske vill ta sig en öl. Självklart kan det vara okej på kvällen, eller om man väljer alkoholfria alternativ. Men hör jakt och alkohol verkligen ihop?

Utandningsprov vid jakt

I lagen finns ingen promillegräns när det gäller vapenhantering. Dock är många för att en sådan skulle införas. Att hantera vapen och skjuta när man är påverkad rekommenderas inte. Många jaktlag har därför tagit fasta på att det ska finnas utandningsprov vid jakt. Alla jägare ska blåsa grönt, annars får de inte vara med den jaktdagen.

Vapenhantering och alkohol

När man är alkoholpåverkad blir man ofta lite modigare och mer nonchalant. Det kan också innebära att man försätter sig själv och andra i risk. När man hanterar vapen måste man vara helt på det klara med vad man gör. Om man inte är det kan det bli farligt. Att dricka innan jakten rekommenderas därför inte. Det finns en anledning till att man kan bli av med sina vapen om man till exempel kör rattfull. Vapnen kan innebära en säkerhetsrisk när man inte kan hantera alkoholen.

Hör alkohol och jakt ihop?

Det var tidigare vanligt att man åt ärtsoppa och drack punsch under jakten, men på många ställen har det blivit mer alkohol än så. Att dricka mitt under jakten, eller innan man ska ut och jaga är inte direkt smart utan man bör hålla sig borta från alkoholhaltiga drycker.

kalle